Bemutatkozás
  Történet
  Elnökség
  Bizottság
  Tagok
  Hírek
  Letöltés
  Fórum
  Vendégkönyv

A Létesítményi és Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége (LÖTOSZ) neve a tűzoltóságok, a tűzoltókkal együttműködő szervezetek és személyek vagy a tűzoltók iránt érdeklődők számára ma már sok helyen ismerősen cseng.
Mindez annak köszönhető, hogy több mint tíz éve elindult egy folyamat, melyben nagyon sokan, nagyon sokat dolgoztak és céltudatos tevékenységük eredményre vezetett.
A szövetség 1995-ben történt megalakításakor Gombor István alapító, korábbi elnök szerint „a Dunaparti Csónakház éttermében Százhalombattán kételyek, de inkább bizakodás közepette” döntöttek az érdekképviseleti szövetség létrehozásáról. A 14 alapító között voltak magánszemélyek, létesítményi tűzoltóságok, önkéntes tűzoltóságok és egy, a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség is.
A LÖTOSZ történetét részletesebben a honlap önálló, erről szóló részében mutatjuk be.
Fő célkitűzésünk, hogy tagszervezeteink boldogulását, hazánk polgárainak védelme, a lakó és gazdasági környezet tűzbiztonságának növelése érdekében kívánjuk segíteni.
A települési önkéntes tűzoltóságok köztestületként, a főállású létesítményi tűzoltóságok pedig önálló jogi személyként vagy a vállalaton belül működnek, de vannak önkéntes létesítményi tűzoltóságként és önkéntes tűzoltó egyesületként működő tagjaink is.
A szakmai érdekvédelemben tagszervezeteinket érintő ügyekben kizárólagos képviseletre, egyéb, az ország tűzbiztonsága szempontjából fontos területeken a társszövetségekkel, Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetségével (HÖTOSZ) és a Magyar Tűzoltó Szövetséggel (MTSZ) partneri együttműködésre törekszünk.
Munkánkat befolyásoló jogszabályok megalkotásáért, a tűzvédelem irányításáért felelős Önkormányzati Minisztériummal és a szakmai felügyeletet ellátó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal igyekszünk folyamatos, korrekt kapcsolatot tartani.
A közös munka eredménye, hogy az elmúlt években megduplázódott az önkéntes tűzoltóságok száma. 2009-ben 67 önkéntes tűzoltóság 2.113.796 ha területet, 593 településen 1.320.190 fő elsődleges védelmét látja el.
A 126 létesítményi tűzoltóság közül a legnagyobbak meghatározó tagjai a LÖTOSZ-nak, az ő szakmai tapasztalataikat, speciális képességeiket igyekszünk megismerni és mások számára is hasznosítani.
Fő célkitűzéseink a következő években:
- az önkéntes tűzoltóságok anyagi helyzete a feladattal arányosan javuljon, ennek érdekében szorosabb együttműködés legyen a tűzoltóságok és a működési területük önkormányzatai között,
- erősíteni kívánjuk az önkéntes tűzoltói tevékenység vállalásának ösztönzését, az ehhez szükséges feltételek javítását,
- a létesítményi tűzoltóságok működését befolyásoló jogszabályok szükséges módosítását kezdeményezzük, igyekszünk minél több létesítményi tűzoltóság érdekképviseletét ellátni,
- partner szövetségekkel, és a szakmai felügyelettel folyamatos párbeszédre törekszünk, szorgalmazzuk az ország tűzvédelmi koncepciójának mielőbbi közös kidolgozását.
Mindezen célok elérésében számítunk tagszervezeteink, támogatóink és partnereink együttműködésére, és minden lehetőséget megragadunk, ami törvényes és tisztességes.

Balog László
LÖTOSZ elnök